Almat Laren » Nieuws » Groentechniek » De perfecte grasmat: onze tips

De perfecte grasmat: onze tips

De perfecte grasmat: onze tips

18-04-2018

Tip 1: Gras is gek op water. 

Gebrek aan water is slecht voor het gazon. Maar wanneer is het te weinig? Een te droog gazon krijgt bruine plekken; het gras is weliswaar niet dood, het steelt simpelweg geen energie meer in de bladgroen. Dit kan je voorkomen door te sproeien als het een week niet geregend heeft. Geef liever een flinke hoeveelheid water (15-20 mm per m2). Geef je steeds een beetje water, dan worden wortels lui en ontwikkelen ze zich te oppervlakkig.

Tip 2: Sproei nooit in de namiddag.  

De verdamping is dan veel groter. De avond is een beter moment om het gras van water te voorzien. Het infiltreert dan beter in de bodem. Zet eventueel een regenmeter in het sproeigebied, zodat je kan aflezen hoeveel water er is gegeven. Met een goeie sproeibeurt zou het gras een week vooruit moeten kunnen. Voor een nieuw gazon (zoden of gezaaid) ligt het anders; het heeft in het eerste seizoen extra en vooral frequenter water nodig. Daarna zijn de wortels voldoende ontwikkeld om water uit de grond op te nemen. Beregeningssystemen zijn er in allerlei soorten, passend bij de omstandigheden van de tuin en de wensen van de tuinier. Voor het gazon maakt het niet uit hoe het water krijgt, als het maar op tijd is!


Tip 3: Laat gras met rust bij warmte.

Bij temperaturen boven 25C is het verstandig het gras wat langer te houden. Dit heeft namelijk vel voordelen: de grasplantjes geven elkaar schaduw; ze beschikken over meer voedselreserve en kunnen ze nodig vocht aan het blad onttrekken. De gele puntjes die ontstaan verdwijnen bij de volgende maaibeurt.

Tip 4: Houd het gazon schoon. Verticuteer!

Verticuteren is de grote schoonmaak van de grasmat. In de loop van het seizoen treed vaak vervilting op: het ontstaan van een dichte laag afgestorven organisch materiaal tussen de grassprieten zoals dood gras, maairesten en oud mos. Met een verticuteermachine maak je de grondlaag weer los.

De messen van de machine kammen de viltlaag uit en trekken smalle sleufjes. Het doorsnijden van de graswortels stimuleert de groei, waardoor een mooie, dichte mat ontstaan. Verticuteren brengt ook verse lucht in de grond en dat is goed voor het bodemleven. Laat het afval dat vrijkomt bij het verticuteren nooit op het gazon liggen, maar verwijder het om verspreiding van ongewenste sporen via compost te voorkomen. Het ideale tijdstip om in het voorjaar te verticuteren is een mooie droge dag in maart of april.


Tip 5: Kies de juiste grasmaaier.

Voor een kleine stadstuin of een beperkt gazonoppervlak is een elektrisch of accumaaier een goede keuze. Bekijk hier het assortiment.

Voor middelgrote tot grote tuinen kan je het beste een zelftrekkende (benzine)maaier aanschaffen. Let er goed op dat deze voldoende maaibreedte en opvangcapaciteit heeft. Bekijk hier het assortiment.

Heb je een heel groot gazon met weinig hindernissen? Dan is een zitmaaier ideaal! Bekijk hier het assortiment.

En heb je helemaal geen zin om zelf het gras te maaien, dan is een robotmaaier de perfecte oplossing. Bekijk hier het assortiment.

Wie een grasmat als een biljartlaken wil, zit natuurlijk op rafelige randen bij borders of paden te wachten. Een kantelbare elektrische of accugrastrimmer maakt daar een einde aan. Dit klusje herhaal je om de maaibeurt. Bekijk hier het assortiment.

En wie tenslotte nog de kers op de taart wil kan een grasmaaier met achterrol gebruiken om zo een mooi strepenpatroon te creeren.

Voor alle maaiers geldt dat de scherpte van de snede het uiterlijk van de grasmat mede bepaalt. Laat daarom je grasmaaier zeker een keer per jaar onderhouden door bijvoorbeeld onze medewerkers van Tuin & Park.

Stihl voorjaarsfolder 2021 Recente afleveringen | Groentechniek Samen kennis en ervaring opdoen met nieuwe robot - Artikel Fieldmanager Nieuw bij Almat: Wiper robotmaaiers Stihl voorjaarsfolder Stihl DemoDag - zaterdag 4 april a.s. AFGELAST De Groene Sector Vakbeurs 2020 GroenTechniek Holland Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5% Alleskunner Alkè Voorjaarsnieuws Het voorjaar is begonnen! Afdeling 'Tuin & Park' gaat verder als 'Groentechniek' Nieuwe vertegenwoordiger Groentechniek Stihl Najaarsfolder Is de regen dan echt in aantocht... Twee nieuwe Ransomes voor Meiberg Bedrijfsverzorging - Zwolle De perfecte grasmat: onze tips Maak kennis met onze robotmaaiers! Stihl-kom-in-actie-dag! Wolterinck introduceert nieuwe snoei combinatie. Almat eerste distributeur in Nederland van Waterkracht Onze Tuin & Park afdeling groeit... Eerste van 9 machines voor bestuursdienst Ommen - Hardenberg De nieuwe Ransomes HM600 3-delige klepelmaaier Het onkruid schiet de grond uit... GTH Demo-Doe-Dag: Onkruid & Reiniging Almat voorjaarsschoonmaak De Groene Sector Vakbeurs 2017 Almat Demodag Accu Power. Made by Stihl. Het hele jaar door mooie kortingen MULTIHOG CX 55 & CX 75 - Demo's Wij gaan onze voorjaarsacties verlengen Succesvolle demo's met Ransomes MP-series Almat Tuin & Park Show 2016 Almat Tuin & Park Show 2016; u komt toch ook? Nieuwe Kubota KX 71-3 voor SteWe Groen Verbod op chemische onkruidbestrijding Het ‘Almat robot hotel’ Symposium alternatieve onkruidbestrijding tijdens Groene Sector Vakbeurs Bezoek onze nieuwe Stihl & Viking webshop Multihog introduceert nieuw aanbouwdeel: Frontmaaier Reflection De nieuwe STIHL en VIKING najaarsfolder is er! 7 VIKING weetjes over verticuteren Almat aanwezig op GroenTechniek Holland Geen uitzondering meer voor laagrisicomiddelen Demonstratiemiddag / avond onkruidbestrijding Dit weekend onze jaarlijkse Tuin & Park Show! Almat Maaispecial De nieuwe voorjaarsfolder van Stihl & Viking Nieuwe kooimaaiers voor Golfbaan 't Zelle in Hengelo Nieuwe Kioti CS 2610 afgeleverd Jaarlijkse Almat Tuin & Park Show Symposium "Een schone straat zonder glyfosaat!" Almat importeur; Vahva Jussi Blazen geblazen; herfstoplossingen De nieuwe najaarsfolder is uit! Bomen-uitrij-wagen voor 't Flierse Boomonderhoud Kärcher Cashback Actie verlengd Ransomes-Jacobsen komt met volledig nieuwe maaiers Sinds mei 2014 is Almat officieel dealer van Wave De nieuwe langverwachte Kärcher MIC50 werktuigendrager Een nieuw greenkeepertje voor de Lochemse G&CC De Graafschap Wij geven een echte snipperdag!
image

Almat nieuws

Collega Richard Enzerink fietst voor het goede doel!

Collega Richard Enzerink fietst voor het goede doel!
28-04-2021


Nieuwe revolutionaire Manitou MRT Vision gelanceerd

Nieuwe revolutionaire Manitou MRT Vision gelanceerd
22-04-2021

• Bekijk al het nieuws

Occasions


onderdelen

Almat Laren

Bezoekadres:

Stoomdijk 13-15

7245 PN Laren Gld

Telefoon: 0573 - 44 80 80