18-04-2018
Gebrek aan water is slecht voor het gazon. Maar wanneer is het te weinig? Een te droog gazon krijgt bruine plekken; het gras is weliswaar niet dood, het steelt simpelweg geen energie meer in de bladgroen. Dit kan je voorkomen door te sproeien als het een week niet geregend heeft. Geef liever een flinke hoeveelheid water (15-20 mm per m2). Geef je steeds een beetje water, dan worden wortels lui en ontwikkelen ze zich te oppervlakkig.
De verdamping is dan veel groter. De avond is een beter moment om het gras van water te voorzien. Het infiltreert dan beter in de bodem. Zet eventueel een regenmeter in het sproeigebied, zodat je kan aflezen hoeveel water er is gegeven. Met een goeie sproeibeurt zou het gras een week vooruit moeten kunnen. Voor een nieuw gazon (zoden of gezaaid) ligt het anders; het heeft in het eerste seizoen extra en vooral frequenter water nodig. Daarna zijn de wortels voldoende ontwikkeld om water uit de grond op te nemen. Beregeningssystemen zijn er in allerlei soorten, passend bij de omstandigheden van de tuin en de wensen van de tuinier. Voor het gazon maakt het niet uit hoe het water krijgt, als het maar op tijd is!
Bij temperaturen boven 25C is het verstandig het gras wat langer te houden. Dit heeft namelijk vel voordelen: de grasplantjes geven elkaar schaduw; ze beschikken over meer voedselreserve en kunnen ze nodig vocht aan het blad onttrekken. De gele puntjes die ontstaan verdwijnen bij de volgende maaibeurt.
Verticuteren is de grote schoonmaak van de grasmat. In de loop van het seizoen treed vaak vervilting op: het ontstaan van een dichte laag afgestorven organisch materiaal tussen de grassprieten zoals dood gras, maairesten en oud mos. Met een verticuteermachine maak je de grondlaag weer los.
De messen van de machine kammen de viltlaag uit en trekken smalle sleufjes. Het doorsnijden van de graswortels stimuleert de groei, waardoor een mooie, dichte mat ontstaan. Verticuteren brengt ook verse lucht in de grond en dat is goed voor het bodemleven. Laat het afval dat vrijkomt bij het verticuteren nooit op het gazon liggen, maar verwijder het om verspreiding van ongewenste sporen via compost te voorkomen. Het ideale tijdstip om in het voorjaar te verticuteren is een mooie droge dag in maart of april.
Voor een kleine stadstuin of een beperkt gazonoppervlak is een elektrisch of accumaaier een goede keuze. Bekijk hier het assortiment.
Voor middelgrote tot grote tuinen kan je het beste een zelftrekkende (benzine)maaier aanschaffen. Let er goed op dat deze voldoende maaibreedte en opvangcapaciteit heeft. Bekijk hier het assortiment.
Heb je een heel groot gazon met weinig hindernissen? Dan is een zitmaaier ideaal! Bekijk hier het assortiment.
En heb je helemaal geen zin om zelf het gras te maaien, dan is een robotmaaier de perfecte oplossing. Bekijk hier het assortiment.
Wie een grasmat als een biljartlaken wil, zit natuurlijk op rafelige randen bij borders of paden te wachten. Een kantelbare elektrische of accugrastrimmer maakt daar een einde aan. Dit klusje herhaal je om de maaibeurt. Bekijk hier het assortiment.
En wie tenslotte nog de kers op de taart wil kan een grasmaaier met achterrol gebruiken om zo een mooi strepenpatroon te creeren.
Voor alle maaiers geldt dat de scherpte van de snede het uiterlijk van de grasmat mede bepaalt. Laat daarom je grasmaaier zeker een keer per jaar onderhouden door bijvoorbeeld onze medewerkers van Tuin & Park.